
Solgun Drevik inblandad i flest beviljade patent
De flesta kvinnor i landet har med stor säkerhet använt något som Solgun Drevik från Göteborg varit med om att uppfinna. Hon är den kvinna som är inblandad i flest beviljade patent i Sverige, hela 29 stycken. Hon jobbade under många år som produktutvecklare på dåvarande SCA Hygiene Products, och var med och uppfann tamponger, inkontinensskydd och babyprodukter.
– Patent tar man för att dels skydda sin uppfinning och för att mota bort konkurrenterna. Och man försöker skaffa en exklusivitet på en sak, säger Solgun Drevik.
Att hon uppfunnit så många saker är kanske inte så konstigt då hon alltid har gillat att lösa problem. Redan när hon var riktigt liten satt hon och lagade smycken. Och hon är full av idéer, hela tiden.
– Ser jag ett problem i vardagen vill jag lösa det, även hemma. Vilket min man märker.
När hon jobbade på SCA var hennes jobb bland annat att ta fram nya mensskydd, tunna produkter som inte läckte vid mens. För det var vad kvinnor efterfrågade.
– Mitt jobb var att ha koll på trender och att lyssna och ta reda på vad konsumenten vill ha.
I början av 2000-talet var hon inblandad i en uppfinning som inte fanns på marknaden, men var efterfrågad. Användandet av stringtrosor hade exploderat redan på 1990-talet. Trosorna var svåra att använda vid mens, för bindorna var för stora och syntes.
– Stringbindan kom till eftersom våra unga konsumenter inte ville ha tamponger, men de ville ha fördelarna med dem. Innan stringbindan kom klippte tjejerna till trosskydden för att de skulle passa i stringtrosorna, berättar Solgun Drevik.
Hennes mål har varit att göra det lättare för tjejer att ha mens, att underlätta deras vardag så mycket det går.
– Det är att påverka, förändra och förbättra.
– Syftet med projektet är att enskilda uppfinnare ska komma vidare med sina uppfinningar, att komma närmare en kommersialisering. Vi har haft coachning, rådgivning och utbildning, det är uppfinnare, entreprenörer och experter som har hjälpt andra uppfinnare, säger Solgun Drevik.
Solgun Drevik inblandad i flest beviljade patent(Göteborgs-Posten 2019-03-20)

GUFs kvinnliga uppfinnare träffas på Yesbox
2018-11-22
GUFs kvinnliga uppfinnare träffades torsdagen den 22 november på Yesbox för trevlig samvaro och strategiplanering.
Petra Schatter blev Göteborgs Uppfinnareförenings Idestipendiat, 17 Oktober, 2018
2017 blev Sara Serray Göteborgs Uppfinnareförening Idestipendiat.
Grattis Kristina Frisk, årets Uppfinnarkvinna 2016!
2016-11-11
Priset 75 000 kr till Årets Uppfinnarkvinna 2016 har idag tilldelats Kristina Frisk med sina uppfinningar DryDent.
Kristina är sedan några år tillbaka medlem i Göteborgs uppfinnareförening.
Idérik innovatör fick representera Sverige
2016-01-11
Paula Widén som tillsammans med sin make Paul driver Widéngården i Tanumshede blev uttagen att representera Sverige, när innovativa idéer inom EU:s landsbygd samlades i Dublin.
Läs hela artikeln. Idérik innovatör
Årets uppfinnarkvinna 2014 ger rörelsefrihet åt alla
På onsdag 3 december, som är Internationella funktionshinderdagen, mottar Marit Sundin priset för Årets uppfinnarkvinna 2014 samt ett stipendie på 75 000 kr. Hon får utmärkelsen för sin uppfinning AddSeat, som är en säker och bekväm höj- och sänkbar sits till gyrostyrda fordon.
Läs mer om det SUF:s hemsida.
Årets kvinnliga uppfinnare 2013
Årets uppfinnarkvinna 2013 är Linda Krondahl. Linda Krondahl är den åttonde kvinnan som får utmärkelsen från Svenska Uppfinnareföreningen och hon får den för sin uppfinning HiLight, en robust bärbar solcellsdriven lampa med laddningsfunktion för mobiltelefoner. Stipendiesumman är 25 000 kronor.
Årets europeiska uppfinnarkvinna 2013
Ylva Ryngebo är Årets europeiska uppfinnarkvinna 2013. Röntgensjuksköterskan Ylva Ryngebo fick priset för sin innovation MID Comp, en medicinsk kompressionsanordning som ger högre bildkvalitet och halverar stråldoserna för patienter vid röntgenundersökningar.
Årets kvinnliga uppfinnare 2012
Annette Krahner har skapat en nedbrytningsbar gravurna av ett patenterat glasmaterial som vittrar sönder efter gravsättning. Då urnan med aska utsätts för markens fukt startar en process som bryter ner glasets grundstruktur.
Läs mer
Årets kvinnliga uppfinnare 2011
På den Internationella kvinnodagen utsåg Svenska Uppfinnareföreningen och Qvinnliga uppfinnare i Sverige, genom Margareta Andersson-fonden, Åsa Magnusson till Årets kvinnliga uppfinnare.
Årets kvinnliga uppfinnare 2011
Åsa Magnusson Årets kvinnliga uppfinnare
Årets kvinnliga uppfinnare 2010
Ylva Dalén utsågs till årets kvinnliga uppfinnare. På internationella kvinnodagen den 8 mars fick Ylva Dalén diplom, stipendium och tilldelades den hedervärda titeln av SUF’s vd Wanja Bellander. Cermonin gick av stapeln på Tekniska museet i Stockholm.
Läs mer
Årets kvinnliga uppfinnare 2009
Fotograferna och konstnärerna Nadja Ekman och Ewa Stackelberg utsågs till Årets kvinnliga uppfinnare.
Läs mer
Övrigt kvinnorelaterat:
Kvinnliga Innovatörer
Kvinnliga Innovatörer på Karolinska Institutet Inom vård- och omsorg kräver nya utmaningar praktiska lösningar dagligen oc…
Den svenska vården är fylld av exempel på kreativa lösningar som effektiviserar och förenklar det dagliga arbetet för medarbetarna och ger patienten bättre vård. Är du en av dem som bär på en idé som kan utvecklas till en ny eller förbättrad produkt? Tag kontakt med Almi Innovation som stödjer kvinnor med vårdidéer.
http://www.almi.se/Innovation/Vard-och-omsorg/
Irisstipendiet
År 2000 bildades Iris Jonzén-Sandbloms och Greta Jonzéns Stiftelse. Stiftelsen har till ändamål att stödja utbildning av ”framåtsträvande kvinnor”.
Se mer om vem som kan söka och hur du gör på:
irisstipendiet.se