Förr eller senare behöver du troligtvis tillverka en prototyp av din ide. Här samlar vi all info som kan hjälpa dig med denna process.

Beräkningsverktyg
Beräkna vilken O-ring du behöver för din tätning: O-ring Calculator

Hur hårt ska du dra åt skruven?: Åtdragningsmoment för skruvar

Ett flertal hydraulikrelaterade beräkningsverktyg: Hydrauliska beräkningar

Omvandla en enhet till en annan: Enhetskonverterare

Hur mycket vridkraft kan en koppling överföra (samt många fler)? Torque Transmitted by Clutch Calculator


Materialkunskap

Grundläggande info om plast: 16 sanningar om plast.


CAD
Tillgång till att använda vårt 3D-CAD program eller hjälp med att använda detta kan vi också erbjuda. Vill du få en konstruktion och CAD-scen utförd så kan du göra det tillsammans med GUF-medlem Sven Hellestam. Robert Perneborn kan också i mån av tid konstruera CAD underlag. Avtala direkt med sven.helle@mail.se eller robert@perneborn.se. Det finns även möjlighet att få sin uppfinning presenterad som animerad film. Ett par exempel på hur detta kan se ut finns under sektionen ”Uppfinningar”.


Prototyp framställning
GUF har ett samarbete med en mekanisk verkstadsutbildning som innebär att GUF-medlemmar kan få hjälp med prototyptillverkning synnerligen förmånligt. Verkstaden tillverkar både för hand och med CNC-maskiner (med C-axel, ej A, B eller delningsapparat) som eleverna programmerar, vilket innebär möjlighet att ta fram mindre serier. Allt förstås på villkor att projektet är lärorikt för eleverna. Du måste tillhandahålla en ritning eller tydlig skiss. Standardprofiler i aluminium och stål finns; ovanligare komponenter eller material måste tillhandahållas av dig själv.
Vi har också fått ett mycket bra erbjudande från Daniel Magnusson på 3D printade prototyper i plast. Han driver denna prototypframställning som fritids-syssla och därmed utan vinstsyfte.  Daniel är också medlem i Göteborgs Uppfinnareförening och har samma sekretessansvar som alla andra medlemmar, vilket ej gäller eleverna på den verkstadsmekaniska utbildningen ovan. Kontakta modellverkstaden@bredband.net för mer information om både verkstad och 3D printning.

 

Prototyper och små serier i aluminium, magnesium och zink

För gjutprototyper och små serier har vi två alternativ att erbjuda;

Quick Die; Pressgjutning med “soft tooling” för prototyper och små serier i magnesium, aluminium och zink med leverans på 4-8 veckor.

Quick Cast; (Gipsgjutning) för tillverkning av lägre prototypvolymer i magnesium, aluminium och zink på 5-10 arbetsdagar.

Det är också intressant att använda någon zinklegering för prototyper, zink är lättgjutet men tyngre än aluminium.

För mer info; https://www.formkon.dk/prototyper/

 

Specialbutiker i Göteborg och omnejd
Allt går ju att finna på nätet, men ibland kanske man inte vill importera eller vänta flera dagar på att få den del som ens innovation behöver. Det kan också vara väldigt värdefullt att komma till en fysisk butik och kunna vrida och vända på produkterna innan man bestämmer sig för vilken del som passar sin projekt bäst. Därför har vi på GUF gjort denna lista på butiker i Göteborg och omnejd som säljer lite mer udda delar, material och verktyg till privatpersoner. Om du känner till en sådan butik som inte är med på denna lista vore vi väldigt tacksamma om du tipsade oss på modellverkstaden@bredband.net.

SPECIALBESLAG AB

SPECIALBESLAG AB är en oberoende detaljist av inredningsdetaljer såsom handtag, knoppar, dörrtrycken, möbelbeslag, lås, gångjärn och krokar.

 

Mail: order@specialbeslag.se

Tools

En renodlad verktygshandel med stort sortiment av både vanliga verktyg och sådana verktyg som är svåra och få tag på i vanliga butiker.

Telefon huvudväxel: 010-45 45 000

Mail: info.vast@tools.se

 

 

Hornbach

En extremt stor butik med allehanda material, verktyg och delar, inklusive en avdelning där man kan köpa skruvar, muttrar med mera i lösvikt.

 

Telefon: 031-779 93 00

Wiberger

Wiberger har ett enormt utbud av delar, Vred, handtag, fästen, skruvar, hjul, leder, länkar, magneter osv osv. Om du behöver en del till ditt projekt så är det stor chans att den finns i Wibergers butik!

 

Telefon: 031-52 03 15

Mail: wiberger@wiberger.se

Göteborgs Skruvcenter

Specialskruvar och liknande.

 

Telefon: 031-54 03 35

Mail: order@skruvcenter.se

Erasmis Industriprodukter

Stort sortimentet av kullager, transmissioner, tätningar, kompensatorer/metallslang, smörjmedel och mekaniska komponenter till konkurrenskraftiga priser.

 

Telefon: 031-22 89 40

Mail: info@erasmis

Matton

Matton erbjuder ett fullsortiment av designmaterial, konstnärs- och hobbymaterial, datortillbehör, papper och kontorsvaror. Matton är dessutom en av världens största royaltyfria bildbyråer och erbjuder över 5 miljoner bilder, typsnitt, film, musik, kartor och clipart.

 

Telefon: 031-17 01 80

Mail: gbg@matton.se

Panduro Hobby

Diverse konstnärs-, hobby- och dekor-material.

Mail: kundservice@panduro.se

 

 

Got Springs Sweden AB

En fjäderfabrik/butik som säljer olika fjädrar samt erbjuder specialtillverkning.

Telefon: 031-12 24 25

Mail: info@gotsprings.com

Galant Plast

Ett stort sortiment av tyg och skumplast. De har även en syateljé för dig som vill ha hjälp med skräddarsydda dynor, madrasser och andra designlösningar i olika material.

 

Telefon: 031-15 28 16

Mail: epost@galantplast.se

Andra tips:
Båtbutiker är en guldgruva av beslag och andra metalldelar i syrafast rostfritt!
Diverse mekaniska delar kan även hittas på Clas Ohlson och Jula.