Göteborgaren Solgun Drevik, 52, är den kvinna som är inblandad i flest beviljade patent i landet. Hon ligger bakom flera hygienprodukter som underlättar livet för många kvinnor.

De flesta kvinnor i landet har med stor säkerhet använt något som Solgun Drevik från Göteborg varit med om att uppfinna. Hon är den kvinna som är inblandad i flest beviljade patent i Sverige, hela 29 stycken. Hon jobbade under många år som produktutvecklare på dåvarande SCA Hygiene Products, och var med och uppfann tamponger, inkontinensskydd och babyprodukter.

– Patent tar man för att dels skydda sin uppfinning och för att mota bort konkurrenterna. Och man försöker skaffa en exklusivitet på en sak, säger Solgun Drevik.

Att hon uppfunnit så många saker är kanske inte så konstigt då hon alltid har gillat att lösa problem. Redan när hon var riktigt liten satt hon och lagade smycken. Och hon är full av idéer, hela tiden.

– Ser jag ett problem i vardagen vill jag lösa det, även hemma. Vilket min man märker.

När hon jobbade på SCA var hennes jobb bland annat att ta fram nya mensskydd, tunna produkter som inte läckte vid mens. För det var vad kvinnor efterfrågade.

– Mitt jobb var att ha koll på trender och att lyssna och ta reda på vad konsumenten vill ha.

Solgun Drevik berättar att hon gjort många olika saker för att få fram bättre och bättre mensskydd, som att köpa och klippa sönder trosor i mängder.

I början av 2000-talet var hon inblandad i en uppfinning som inte fanns på marknaden, men var efterfrågad. Användandet av stringtrosor hade exploderat redan på 1990-talet. Trosorna var svåra att använda vid mens, för bindorna var för stora och syntes.

– Stringbindan kom till eftersom våra unga konsumenter inte ville ha tamponger, men de ville ha fördelarna med dem. Innan stringbindan kom klippte tjejerna till trosskydden för att de skulle passa i stringtrosorna, berättar Solgun Drevik.

Hennes mål har varit att göra det lättare för tjejer att ha mens, att underlätta deras vardag så mycket det går.

Vad är din drivkraft?

– Det är att påverka, förändra och förbättra.

Numera är hon själv inte så mycket inblandad i att uppfinna saker, utan hjälper andra uppfinnare att komma vidare med sina idéer. Under ett års tid har hon jobbat med ett stort projekt som heter ”Uppfinnarlotsen” som har fått statligt ekonomiskt stöd.

– Syftet med projektet är att enskilda uppfinnare ska komma vidare med sina uppfinningar, att komma närmare en kommersialisering. Vi har haft coachning, rådgivning och utbildning, det är uppfinnare, entreprenörer och experter som har hjälpt andra uppfinnare, säger Solgun Drevik.

Solgun Drevik inblandad i flest beviljade patent(Göteborgs-Posten 2019-03-20)