Efter en fantastisk Regionfinal i Oscargalans tecken avgjordes Venture Cup Västs Regionfinal 2012 på Draken den 10 maj. Som vinnare stod Micael Törnblom med företaget CYTO365 som har tagit fram samt patenterat en ny felsäker ventil ”CYTO365” som förhindrar blodpropp samt luftemboli hos patient vid behandling med cellgifter. CYTO belönades med 200 000 kr samt en plats bland finalisterna i Venture Cups Sverigefinal den 14 juni i Göteborg.

– Idén till CYTO365 uppkom när jag befann mig på sjukhuset då min flickvän fick behandling av bröstcancer. Jag studerade hur sjuksköterskan kopplade ihop 4 droppåsar till ett IV–set med en ventilkonstruktion och hur hon öppnade och stängde ventilerna i rätt ordning. Jag insåg snabbt att här kan ett fel inträffa och frågade om det fanns en anledning till att ventilen tillåter att man kan öppna flera flöden samtidigt? Svaret var absolut nej, cellgifterna är redan färdigblandade i droppåsarna och får inte blandas. Inom kort hade jag utvecklat en ventil som endast tillåter ett flöde av cellgift åt gången, säger CYTO365s grundare Micael Törnblom.

Ytterligare fem priser delades ut inför storpublik på Biograf Draken i Göteborg. Andra pris i Bästa affärsplan på 100 000kr gick till företaget AppBooster. AppBooster har tagit fram en molnbaserad Mobile Application Distribution Platform vilken ger apptillverkare, distributörer, återförsäljare och företag ett kraftfullt verktyg för enkel distribution, licenshantering, betalning, provisionering och övervakning av företagsanpassade mobila appar.

Velit Biologics som har anknytning till Chalmers och Göteborgs Universitet (GIBBS) tog hem tredje pris i Bästa affärsplan på 50 000kr. Företaget utvecklar SB101 som är en ny cancermedicin som kväver tumörer genom att hugga av dess näringstillförsel via blodkärl. Företagets drivs i samarbete med ett forskarbolag från Estland.

Under kvällen delades även Venture Cups tre specialpriser ut. Biofrigas som även var ett av de tio nominerade bidragen tog hem Miljö & Enerigpriset med sin affärsidé där de utvecklar en anläggning för uppgradering och förvätskning av biogas. Biofrigas var även kvällens vinnare av publikens pris.

Företaget Heaven Can Wait belönades med pris i Socialt Entreprenörskap för sin affärsidé att hjälpa varje ålderdomshem att göra kostnadseffektiviseringar för att få mer pengar över till kvalitetshöjande aktiviteter för de äldre i deras vardag.

De två företagen Beliqua och AlbaGreen fick dela på det tredje specialpriset Mat&Hälsa då juryn ansåg att de båda bidragen tydligt stack ut och upplevdes ha stor potential. Även Beliqua var ett av de tio nominerade bidragen med sin affärsidé där företaget erbjuder dryckesbranschen det mest lätthanterliga och hållbara sättet att rena och separera partiklar från vätskor. AlbaGreens affärsidé är baserat på en substans, fytol, vilken har identifierats ha kolesterolsänkande egenskaper och skall implementeras i livsmedlesprodukter.

Slutligen så vann Panelito det sociala mediepriset då de lyckats att få hela 713 likes på facebook med en räckvidd på över 10 000 personer som nu hört talas om Panelito samt deras affärsidé.

Vad händer nu…
De tre finalisterna CYTO365, AppBooster samt Velit Biologics går nu vidare till Venture Cups sverigefinal som går av stapeln den 14 juni på GöteborgsOperan. Här möts de fyra regionernas tolv finalister och gör upp om titeln Sveriges nästa tillväxtföretag.